Aanleg

De aanleg van een tuin is zwaar werk, waarbij veel kennis en ervaring nodig is om de zeer uiteenlopende materialen op een juiste manier te verwerken.

Het is ook een mooi proces waarin je vanuit een vaak onooglijke chaos langzaam een schitterende tuin ziet ontstaan. 
Een degelijke aanleg garandeert dat u lang kunt blijven genieten van uw tuin. Hierbij is het nodig om eerst te denken, en dan pas te doen. Afhankelijk van de omvang en complexiteit van de werkzaamheden wordt daarom eerst een ontwerp gemaakt, eventueel aangevuld met een beplantingsplan, verlichtingsplan en/of beregeningsplan. Daarna kan de schop in de grond.

De basis van een goed aangelegde tuin is de bodem. Er wordt een goed zandpakket aangebracht dat de juiste stabiliteit geeft aan de bestrating. De samenstelling van de grond wordt aangepast zodat een ideale voedingsbodem ontstaat voor planten en bomen. Vervolgens wordt de bestrating en constructieve stijlelementen aangelegd, zoals schutting, borders, pergola's en mogelijk een schuur of veranda. 
 
Indien van toepassing wordt verlichting en een sproeiinstallatie aangelegd. Daarna wordt de tuin verfraaid met planten en eventueel een gazon.
 
Na voltooiing van de werkzaamheden zal de tuin worden opgeleverd. U krijgt een jaar garantie op de beplanting, bestrating en gemaakte bouwwerken. Indien gewenst kunnen wij ook een onderhoudsabonnement aanbieden, waarmee wij u helpen om uw tuin in perfecte staat te houden.
 
Hieronder vindt u meer informatie over werkzaamheden en stijlelementen die mogelijk zijn bij aanleg van een tuin.

 

Bodem

Het fundament van uw tuin wordt gevormd door de grond. Die dient geschikt te zijn als ondergrond voor het straatwerk maar ook als voedingsbodem voor bomen en planten.

De tuin krijgt het beoogde reliëf door het afgraven, ophogen en egaliseren van de grond. Zo nodig wordt een vijver uitgegraven.

De bodemkwaliteit wordt in orde gemaakt voor elk onderdeel van de tuin. Dit gebeurt door het inbrengen van zand onder straatwerk, het spitten van plantvakken en het opbrengen van compost. De bemesting wordt door middel van frezen met de grond vermengd. Zo nodig wordt drainage aangebracht om de vochthuishouding te verbeteren.
 
Indien van toepassing worden leidingen in de grond gelegd voor verlichting en/of beregening. Uiteraard beschikken wij over professionele machines om de vaak zware werkzaamheden uit te voeren.


 

Bestrating

De verharde delen van de tuin zoals oprit, terras of wandelpad worden bij voorkeur uitgevoerd in sierbestrating. Het straatwerk is een sfeerbepalend element in een tuin. In combinatie met een juiste ondergrond is het ook duurzaam en onderhoudsarm.

De stijl van de bestrating wordt bepaald door de kleur, structuur en kwaliteit van het gekozen materiaal. De sfeer kan worden versterkt door het verband waarin de stenen of tegels worden gelegd.
 
Het gebruik van een voegmiddel zorgt voor een mooiere uitstraling en vermindert de groei van onkruid tussen de stenen. Voegmiddel is er in diverse kleuren.

Hieronder een korte uitleg over de verschillende soorten steen:

 


Betonsteen
Betonsteen is relatief goedkoop. Het wordt gemaakt uit zand, grind en cement. In de loop der jaren slijt het zand en cement uit de stenen waardoor het grind overblijft en een grijze kleur overblijft. Betontegels met een natuurstenen toplaag behouden daarentegen langer hun kleur.
 


Gebakken steen
Gebakken steen is een duurder alternatief. Het wordt gemaakt van gebakken klei. Gebakken steen is kleurvast en oogt minder strak dan betonsteen. Zelfs oude stenen zijn nog veelgevraagd. Dat maakt deze vorm van bestrating ook meer waardevast.
 


Natuursteen
Natuursteen is kleurecht en heeft een luxe uitstraling. De hogere kwaliteit komt tot uitdrukking in de prijs. De soorten natuursteen verschillen van hardheid en vuilgevoeligheid. 
 


Keramische tegels 
Keramische tegels zijn krasbestendig, vuilafstotend en kleurecht. Ze zijn leverbaar in diverse kleuren en voorzien van een modern oppervlaktedesign.

 

Vijvers

Water brengt leven in een tuin maar kan zeker ook als designelement worden gebruikt.

In iedere tuin kan een vijver worden aangelegd. Door het gebruik van rubberfolie zijn er tegenwoordig geen beperkingen meer aan vorm of formaat. Om het water helder te houden worden filters toegepast die de algen uit het water halen.

In plaats van een vijver geeft een waterornament ook veel sfeer aan een tuin. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een kei of standbeeld waar water uit stroomt. . 
 


 

 
 
 

Stijlelementen

 

 
Onder stijlelementen verstaan we blikvangers in allerlei vormen en van allerlei materialen. Dat kunnen vazen zijn, aangekleed met beplanting of andere materialen. Maar ook beelden of andere kunstobjecten.

 

Houtwerk

Hout geeft de tuin een natuurlijke en vriendelijke uitstraling. Het kan op veel manieren worden gebruikt: schuttingen, tuinhuisjes, veranda's, bruggen en vlonders. 

Naast hoge planten wordt hout ook gebruikt om hoogte te creeëren in een tuin. Een voorbeeld hiervan is een pergola. Door zo'n pergola over een zichtlijn te plaatsen wordt bovendien de optische diepte van een tuin benadrukt. 

Het kleureffect en de duurzaamheid hangt sterk af van de gebruikte houtsoort en de voorbehandeling daarvan. Natuurlijk kunnen wij u ook hierin adviseren.
 

 

 
 
 

Verlichting



 
 
Lampen hebben vele toepassingen in een tuin. Ze kunnen de sfeer verhogen, uw huis helpen beveiligen en uw oprit verlichten als het donker is. Door het aanlichten van bepaalde stijlelementen in de tuin kan een bijzondere sfeer worden gecreeërd.

Voor elke toepassing en voor elke stijl of smaak is een passende verlichtingsvorm verkrijgbaar. Dat betreft niet alleen de vorm van de armaturen, maar ook de kleur van het licht.

 

Beregeningsinstallatie

Een luxe die u zichzelf niet zult willen onthouden is het automatisch besproeien van uw tuin. Moderne technieken geven de mogelijkheid om, indien gewenst volledig computergestuurd, neerslag en bodemvochtigheid te meten en op basis daarvan een afgemeten hoeveelheid water te verspreiden in uw tuin.
Hierbij kan bijvoorbeeld gebruik worden gemaakt van verzonken sproeiers die alleen tijdens het sproeien tevoorschijn komen. Een ander alternatief is om ondergronds te bewateren, waardoor geen water verloren gaat door verdamping. Plantenbakken op het terras kunnen door middel van druppelaars automatsich van water worden voorzien.
 
 

 
 
 

Gazon

 
 

 

 
Een gazon is niet zomaar een grasveld. Afhankelijk van het gebruik wordt gekozen voor speel- of siergras. Tegenwoordig behoort ook zeer natuurlijk ogend kunstgras tot de mogelijkheden.

Bij de aanleg van een gazon speelt bodemverbetering en bemesting een belangrijke rol in het bevorderen van een diepgroene bladkleur en het tegengaan van mosgroei en onkruid.

Besproeien van de grasmat kan met de hand maar tegenwoordig zijn er ook diverse geautomatiseerde sproeisystemen.


 

Beplanting

Voor elke tuin selecteren wij met zorg planten die bijdragen aan de beoogde sfeer. Naast combinaties en kleuren spelen bloeitijd, hoogte, bestendigheid tegen zonlicht en onderhoud een rol bij de keuze van de juiste planten. Bij de keuze van heesters en hagen is bovendien van belang of de planten het hele jaar door groen moeten blijven.

De tuin kan verder worden verfraaid met bloembollen. Het terras kan sfeervol worden aangekleed met planten in potten of bakken.
 




Siergrassen
Hier wordt de laatste jaren veel gebruik van gemaakt.. Door de afwijkende bladtextuur zijn ze mooi te combineren met andere planten. Bovendien hebben de meeste siergrassen een mooi winterbeeld: goudbruine aren die meebewegen met de wind en mooi blijven tot vroeg in het voorjaar.
 


Prairiebeplanting 
Dit is een nieuwe trend waarbij diepwortelende planten worden geselecteerd die goed tegen droogte kunnen en daardoor minder onderhoud nodig hebben.
 


Groen dak 
Tegenwoordig kunt u ook kiezen voor een groen dak op uw (tuin)huis of schuur. Dit houdt in dat het dak voorzien is van een lichte voedingsbodem waarop kleine bodem-bedekkende planten groeien. Het is natuurlijk, neemt water op en past helemaal in deze tijd waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt

 

Tuinhuis en veranda

Tuinhuisjes en veranda’s ook een stijlvol onderdeel vormen van uw tuin. Er is heel veel mogelijk, zowel kant en klaar als op maat gemaakt.

Uiteraard kunnen wij u deskundig adviseren over de mogelijkheden en bijzonderheden zoals bijvoorbeeld een huisje met een natuurlijk groen dak. Uw wensen en wat past bij uw huis en tuin is het uitgangspunt voor ons advies.
 
 

 
 
 

Schutting en erfafscheiding

 
 
Op dit gebied zijn vele mogelijkheden. U kunt denken aan materialen als hout, staal en steen maar ook hagen of andere beplanting.  Schuttingen van wilgenvlechtschermen, bamboeschermen of kokosschermen, een - eventueel - gestucte stenen muur of schanskorven gevuld met natuursteen zijn voorbeelden van de vele mogelijkheden op dit gebied.