Ontwerp

U heeft een nieuwe tuin, of gewoon zin in verandering in uw tuin, maar weet niet waar te beginnen?

Wij maken voor u een 'Ontwerp Op Maat'. Een tuin is immers een uiting van persoonlijke smaak en geslaagd als het geheel past bij uw stijl en voldoet aan uw wensen.
Een tuinontwerp is een beschrijving van de tuin zoals die moet worden. Het is een effectief hulpmiddel om ideeën te delen en samen tot overeenstemming te komen over het beoogde resulaat. Bij omvangrijke aanpassingen aan een tuin is een ontwerp noodzakelijk om inzicht te krijgen in de benodigde materialen en werkuren zodat de kosten kunnen worden bepaald. En tenslotte dient het ontwerp als referentie bij het uitvoeren van de werkzaamheden.
 
Het maken van een ontwerp kan een doel op zich zijn, bijvoorbeeld wanneer u zelf een tuin wilt aanleggen. Maar wanneer u een tuin laat aanleggen, of omvangrijke aanpassingen aan uw tuin wil laten doen, dan is het nodig om eerst een ontwerp te maken.

 

Voorbereiding

Een goed ontwerp is geworteld in de smaak en wensen van de eigenaar van de tuin, en in de stijl van de bijbehorende woning. Wij voegen daar onze creativiteit, vakkennis en inzicht in hedendaagse trends bij om tot een exclusief ontwerp te komen.

Om alle benodigde informatie te verzamelen begint een ontwerp altijd met een persoonlijk gesprek op locatie. Dit gesprek is kostenloos en volledig vrijblijvend. We zullen uw ideeën bespreken en de situering en staat van de tuin bekijken. Eventueel worden foto's gemaakt en grondmonsters genomen. Ook zullen we wat globale ideeën bespreken voor de inrichting van de tuin.

Afbeelding-Ontwerp-2.png
 

 

Afbeelding-Ontwerp-1.png
 

De bedoeling is dat wij na dit gesprek alle informatie hebben om een ontwerp te kunnen maken, en dat u het vertrouwen heeft gekregen dat wij in staat zijn een ontwerp te maken dat aansluit bij uw wensen. U bepaalt uiteindelijk of u ons de opdracht geeft voor het maken van het ontwerp.

Nadat we het ontwerp hebben gepresenteerd en een eventuele offerte voor aanleg van de tuin hebben besproken, bent u uiteraard vrij om de werkzaamheden aan ons te gunnen of aan een andere partij. Om die reden brengen we wel altijd de kosten van het ontwerp in rekening.

 

Ontwerpen

Een tuinontwerp kan uit verschillende onderdelen bestaan. Als u alleen een ontwerp wilt laten maken, dan beslist u zelf welke onderdelen u nodig heeft. Als u de aanleg door ons wilt laten uitvoeren dan zijn sommige onderdelen noodzakelijk, afhankelijk van de omvang en complexiteit van de werkzaamheden. Uiteraard zullen wij dat verder toelichten.
 

 

Afbeelding-Ontwerp-1.png

 
 
Basi​s
De basis van het tuinontwerp is een tekening waarop is aangegeven uit welke stijlelementen de tuin wordt opgebouwd en hoe die gesitueerd zijn ten opzichte van elkaar. Het is als het ware een plattegrond van de tuin waarin de creatieve ideeën van het ontwerp tot uiting komen. De overige onderdelen van het ontwerp zijn een vaktechnische uitwerking van dit basisontwerp.

 
Beplantingsplan
Het beplantingsplan is de uitwerking van het groene deel van het ontwerp. Het bestaat uit een tekening waarop is aangegeven welke planten in welke hoeveelheid voorkomen op welke plaats in de tuin.

De planten worden vakkundig geselecteerd op hoogte, bloeikleur, bloeitijd, herfstkleur, onderlinge combinatie en grondsoort. Een dergelijk goed doordacht beplantingsplan leidt tot een prachtige tuin, die het hele jaar door mooi en verrassend is, zelfs in de winter.
 
Afbeelding-Ontwerp-1.png
 

 
 
 
Verlichtingsplan
Het verlichtingsplan is de uitwerking van een eventuele verlichtingsinstallatie. Het bestaat uit een tekening waarop is aangegeven welke lampen op welke plaats in de tuin worden geplaatst om het juiste lichteffect te krijgen.

De armaturen worden geselecteerd op type (staande lamp, grondspot of muurlamp), uiterlijk en hoogte. De lichtbronnen worden geselecteerd op type (gloeilamp, spaarlamp, LED), lichtsterkte en kleur. Daarbij wordt aangegeven waar de kabels komen te liggen. Dit is belangrijk om te weten bij eventuele graafwerkzaamheden.
 

 
Beregeningsplan
Het beregeningsplan is de uitwerking van een eventuele beregeningsinstallatie. Het bestaat uit een tekening waarop is aangegeven welke type sproeiers of druppelaars op welke plaats in de tuin moeten worden aangebracht om elke plant van voldoende water te kunnen voorzien. Ook wordt aangegeven waar de leidingen komen te liggen.

Bij het selecteren en plaatsen van de onderdelen voor een beregeningsinstallatie is de capaciteit en het bereik van elke sproeier van belang. Er moet een voldoende en evenwichtige watervoorziening zijn op elke begroeide plaats in de tuin. Ook de vereiste waterdruk en bijpassende pompsoort worden uitgezocht.
 
Afbeelding-Ontwerp-1.png
 
 
 
 
Wilt u een ontwerp laten maken voor uw tuin? Bel dan voor een afspraak. U vind het telefoonnummer onderaan deze pagina.